Υλοποίηση Του Προγράμματος

Διαδικασία συμμετοχής και υλοποίησης του Προγράμματος

Ανοιχτή πρόσκληση, μέσω εγκυκλίου στην αρχή της σχολικής χρονιάς, για συμμετοχή στα Προγράμματα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, προς όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία με θέμα «Συμμετοχή σε Προγράμματα για την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση». Στην εγκύκλιο μεταξύ των προγραμμάτων που ανακοινώνονται περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα «Ψηφιακοί Πρωτοπόροι».

Υποβολή αιτήματος εμπρόθεσμα για συμμετοχή ηλεκτρονικά από τον Διευθυντή/Διευθύντρια του σχολείου μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη διεύθυνση https://pi-eggrafes.ac.cy (κάτω από την κατηγορία Ψηφιακοί Πρωτοπόροι), χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του σχολείου. Η δήλωση συμμετοχής περιλαμβάνει στοιχεία για τη σχολική μονάδα, προσδοκίες του σχολείου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και στοιχεία των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να εμπλακούν και να συντονίσουν το πρόγραμμα.

Επιλογή εκ μέρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αριθμού σχολείων, που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και καθορισμός του/της λειτουργού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που θα υποστηρίζει τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των Ψηφιακών Πρωτοπόρων.

Ενημέρωση σε τακτική συνεδρίαση του συλλόγου εκπαιδευτικών για το Πρόγραμμα.

Σύσταση της ομάδας των Ψηφιακών Πρωτοπόρων με συμπλήρωση των στοιχείων εκπαιδευτικών και μαθητών συγκεντρωτικά σε σχετικό αρχείο Excel ΚΑΙ συγκέντρωση των εντύπων συγκατάθεσης από γονείς/κηδεμόνες). Μέγιστος αριθμός ανά ομάδα Ψηφιακών Πρωτοπόρων τα 25 άτομα.

Συμπλήρωση σταδιακά και παράλληλα της πλατφόρμας https://tetdashboard.pi.ac.cy/ με τα στοιχεία του σχολείου και με επισύναψη της συγκεντρωτικής κατάστασης με τα στοιχεία των Ψηφιακών Πρωτοπόρων και τα έντυπα συγκατάθεσης γονέων.

Αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με τις ψηφιακές ικανότητες για τη δημιουργική αξιοποίηση και ασφαλή χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος, για τους Ψηφιακούς Πρωτοπόρους, συμμαθητές /συμμαθήτριες, και την ευρύτερη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί και γονείς). Μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλοί τρόποι για την αποτίμηση αυτή, όπως ψηφιακά ή έντυπα ερωτηματολόγια, συζητήσεις, καταγραφή σε πίνακα κ.ο.κ.

Καθορισμός αναγκών και προτεραιοτήτων από τους Ψηφιακούς Πρωτοπόρους σε συνεννόηση με τους υποστηρικτές λειτουργούς του ΠΙ και προκαταρκτική διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης.

Επιμόρφωση των Ψηφιακών Πρωτοπόρων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή συνεργαζόμενους φορείς με αυτό στα θέματα αναγκών και προτεραιοτήτων, με υποβολή αιτήματος στην πλατφόρμα: https://workshops.internetsafety.pi.ac.cy. Αιτήματα μπορούν να υποβληθούν και για μετέπειτα επιμορφώσεις τόσο των Ψηφιακών Πρωτοπόρων όσο και άλλων ομάδων (π.χ. γονέων).

Οριστικοποίηση του Σχεδίου Δράσης με τουλάχιστον τρεις διαφορετικές δράσεις που οργανώνονται και υλοποιούνται από τους Ψηφιακούς Πρωτοπόρους: 

  • (α) δημιουργία και διάχυση ψηφιακού περιεχομένου για προώθηση της δημιουργικής και ασφαλούς χρήσης του ψηφιακού περιβάλλοντος (π.χ. γλωσσάρι όρων, οδηγός ασφαλούς χρήσης του ψηφιακού περιβάλλοντος, αφίσες, συνθήματα, σελιδοδείκτες)
  • (β) δράσεις επιμόρφωσης – εκπαίδευσης (προς συμμαθητές/ σχολείο/ γονείς/ κοινότητα).
  • (γ) άλλη δημιουργική δράση (π.χ. θεατρική παράσταση, τραγούδι, παιχνίδια, συμμετοχή σε άλλη δράση / πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με το οποίο συμφωνούν οι στόχοι).

Σημείωση: Κατά την εβδομάδα ή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου δραστηριοποιούνται οι Ψηφιακοί Πρωτοπόροι με δράσεις.

Ολοκλήρωση δράσεων και αναστοχασμός για την κάθε δράση με επισύναψη αρχείων τεκμηρίωσης και παράλληλη ενημέρωση της πλατφόρμας https://tetdashboard.pi.ac.cy

Αναστοχασμός Ψηφιακών Πρωτοπόρων και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους για το πρόγραμμα συνολικά (κατά προτίμηση αξιοποιώντας ψηφιακά μέσα, όπως ηχητικό αρχείο, βίντεο, φωτογραφία, σχέδιο ή άλλο ψηφιακό αρχείο) στην πλατφόρμα του προγράμματος https://tetdashboard.pi.ac.cy

Παρουσίαση καλών πρακτικών ή επιτυχημένων δράσεων στην Τελική Ημερίδα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Υποβολή της οικονομικής κατάστασης (σε αρχείο Excel) της αξιοποίησης της επιχορήγησης του προγράμματος, μαζί με πιστοποιημένα αντίγραφα των αποδείξεων πληρωμών.

Παράλληλα:

Επισκέψεις και τακτική επικοινωνία με τους/τις υποστηρικτές/υποστηρίκτριες λειτουργούς.

Ενημέρωση της πλατφόρμας https://tetdashboard.pi.ac.cy για τα βήματα που ακολουθούνται.

Σημείωση: Το υλικό το οποίο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, θα παραχωρείται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σύμφωνα με την άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0 – Διεθνές (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.el), με στόχο την αξιοποίησή του για τους σκοπούς του Προγράμματος. 
 
Κύλιση στην κορυφή