Γιατί να επιλέξω το πρόγραμμα

Λόγοι επιλογής του προγράμματος "Ψηφιακοί Πρωτοπόροι"

Τα ανήλικα άτομα, παιδιά και έφηβοι, βρίσκονται σε μια δυναμική διαδικασία ανάπτυξης της ψυχικής τους ανθεκτικότητας, διαμόρφωσης και καλλιέργειας της κριτικής του σκέψης, ταυτόχρονα με την ανάγκη για αποδοχή και επιβεβαίωση. Αυτά τα δεδομένα αναβαθμίζουν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με συνομήλικα άτομα σε προτεραιότητα, γι’ αυτό και η συμβουλή και η άποψη τους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακοί Πρωτοπόροι» επιδιώκει να δημιουργήσει πυρήνες, που θα λειτουργούν ως θετικά επιδραστικά πρότυπα για τη διαμόρφωση κουλτούρας αλληλοκατανόησης, υποστήριξης, συνεργασίας, επίλυσης προβλημάτων για τη δημιουργική αξιοποίησης και την ασφαλή χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Οι «Ψηφιακοί Πρωτοπόροι», μέσα από τη διαδικασία του προγράμματος θα ενδυναμωθούν σε θέματα ψηφιακής ικανότητας, αποκτώντας γνώσεις, αναπτύσσοντας δεξιότητες και καλλιεργώντας στάσεις, μπαίνοντας στη διαδικασία να εφαρμόσουν και να υλοποιήσουν δράσεις για τα θέματα αυτά, μέσω του σχεδίου δράσης, που σχεδιάζουν και θέτουν σε εφαρμογή.

Επιδίωξη του προγράμματος είναι μέσα από τη βασική πτυχή «4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ», του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ψηφιακών Ικανοτήτων για τους Πολίτες DigComp2.2, να αναπτυχθούν παράλληλα και οι Ψηφιακές Ικανότητες στους άλλους τομείς, οι οποίοι είναι μεταξύ τους αλληλένδετοι: «1. ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ», «2. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», «3. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ» και «5. ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ».

Επομένως, εκπαιδευτικοί από ένα σχολείο μπορεί να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Ψηφιακοί Πρωτοπόροι», επιδιώκοντας:

  • τη δημιουργία κουλτούρας αλληλοσεβασμού, αποδοχής, συνεργασίας και επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον
  • την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση παιδιών σε θέματα ψηφιακής εκπαίδευσης μέσα από γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, που συνδέονται με τις καθημερινές ανάγκες καθώς και με το μέλλον τους
  • την ενδυνάμωση της ψηφιακής ευζωίας
  • την ανάπτυξη θετικών προτύπων μεταξύ συνομηλίκων
  • την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, επιμόρφωση γονέων από τα παιδιά τους
Κύλιση στην κορυφή